Francouzský prezident Macron dočasně znárodní výrobce lodí STX France

blank

Emanuel Macron se uvedl v hospodářské policie. Stát znárodní loděnice STX France. Macron chce zabránit italské společnosti Fincantieri, aby převzala v STX France většinový podíl. Rozhodnutí oznámilo ministerstvo hospodářství. Plánované znárodnění lodní firmy je prvním velkým krokem Macronovy vlády v oblasti průmyslu.

Macron je všeobecně považován za podnikatelsky smýšlejícího prezidenta. Agentura Reuters uvedla, že se záměr znárodnit loďařskou společnost STX France podobá intervenčnímu stylu dalších poválečných prezidentů a zasahuje do zbrojního sektoru, ve kterém dává přednost státní kontrole mnoho zemí.

Stát drží v loděnicích STX France třiatřicetiprocentní podíl. Italská Fincantieri se v květnu dohodla, že za necelých 80 milionů eur odkoupí dvoutřetinový podíl v STX France od mateřské jihokorejské firmy STX, která zkrachovala. Francie však chce v STX France vlastnit poloviční podíl a nabídku představila italské straně, která ji odmítla. Paříž se tak rozhodla využít svého předkupního práva, které ji vyprší na konci letošního července, a mezitím chce najít jiné řešení.

„Preventivní rozhodnutí je dočasné a mělo by nám dát čas na vyjednání nejlepších podmínek,“ uvedl ministr hospodářství Bruno Le Maire. STX France je výrobcem největší výletní lodi na světě Harmony of the Seas nebo známé Queen Mary II. Společnost rovněž vyrábí trupy vojenských a letadlových lodí.

Zdroj: Echo 24

Foto: Politico Europe 

 

 

 

 

 

Scroll to Top