Rada Jihomoravského kraje podpořila Petici Brněnská přehrada

blank

Krajská rada v Brně vyjádřila na základě žádosti petičního výboru jednoznačnou podporu petici za ekologické plavby na Brněnské přehradě. Iniciativa žádá Ministerstvo dopravy Česká republiky, aby v souladu s přáním občanů zahrnulo přehradu mezi vodní plochy a toky, na nichž bude zakázána plavba lodí se spalovacími motory.

„Jihomoravský kraj již v únoru 2016 v rámci meziresortního připomínkového řízení k návrhu změny vyhlášky aktivně požadoval změnu přílohy vyhlášky s tím, aby byla zakázána plavba na Brněnské nádrži a nádrži Vranov. Ze strany ministerstva dopravy však nebyl tento požadavek akceptován,“ uvedl radní pro životní prostředí Miroslav Kubásek.

V souvislosti s projektem Realizace opatření na Brněnské údolní nádrži přispívá Jihomoravský kraj každoročně ke zlepšení kvality vody v přehradě částkou 2,5 milionu korun.

„Díky tomuto projektu se daří udržet vodu v přehradě vhodnou ke koupání během celé letní sezóny. Provoz lodí na spalovací motory vnímáme jako riziko nejen vzhledem k velkému množství rekreantů, ale i vzhledem k možnému znečištění vody. Podporou této petice chceme dát jasný signál, že lodě se spalovacími motory na Brněnské přehradě nechceme,“ doplnila náměstkyně hejtmana Taťána Malá.

 Zdroj: Enviweb

Scroll to Top