Místy rezavá, jinde zapáchající. V Novém Boru řeší opět problémy s vodou

blank

Novoborští se obávají pít pitnou vodu z kohoutků. V paměti jim zůstává situace z léta 2015, kdy desítky obyvatel dvanáctitisícového města na Českolipsku postihly střevní potíže. Infekce se šířila právě prostřednictvím vody z veřejného vodovodu. Podle informací Severočeských vodáren a kanalizací je ohniskem současných problémů s kvalitou vody rekonstrukce sítí v centru města. Vodohospodáři však obyvatele uklidnili, že jim žádné nebezpečí nehrozí.

„Minulý týden to bylo hrozné, teď už se voda zdá být lepší, každopádně jsem se zařekla a přestala jsem ji pít. Měla jsem z toho pět dní střevní potíže. Doufám, že s tím něco udělají, aby se to neopakovalo,“ uvedla například Adéla z Nového Boru. Uživatel Martin na sociální síti zveřejnil příspěvek, kde si stěžoval na zapáchající vodu v koupelně a narážel také na její podivnou příchuť.
„Na všechny stížnosti reagujeme okamžitými provozními opatřeními, a pak také odběrem kontrolních vzorků v dané lokalitě,“  reagovala mluvčí Severočeských vodáren a kanalizací Iveta Kardianová, podle které zaznamenala společnost v posledních dnech čtyři oznámení o zakalení vody.
Na kvalitu novoborské vody má momentálně negativní dopad rekonstrukce v centru města, kde probíhají dvě větší obnovy sítí. „Rekonstrukci řadu zajišťuje naše společnost. Nyní jsou všechna odběrná místa v ulici Sklářská přepojena na provizorní vodovod a čekáme na zhotovitele ostatních prací,“ popsala mluvčí.
Celkovou rekonstrukcí prochází i sítě na náměstí Míru. Právě tam došlo v pátek 21. července k poškození vodovodního řadu. „V souvislosti s tímto poškozením došlo k zákalu pitné vody na území města. Poškozený vodovodní řad, který bude v rámci investiční akce města Nový Bor přeložen, se podařilo odstavit během půl hodiny a naši pracovníci neprodleně začali s odkalováním. Tyto práce vzhledem k rozsahu trvaly až do pondělí,“ doplnila dále Kardianová.
Vzhledem k faktu, že se bude na rekonstrukci sítí pracovat v Novém Boru až do konce letošního listopadu, musí se jeho obyvatelé smířit se sníženou kvalitou pitné vody ještě po dobu několika dalších týdnů.
Zdroj: Českolipský deník 

Scroll to Top