Spotřeba vody na Svitavsku stoupá v létě o desítky procent

blank

O tom, že spotřeba vody během letních měsíců roste až dvojnásobně, se na vlastní kůži přesvědčili na Svitavsku. Důvodem jsou horka. Ta sice v posledních dnech polevila, ale podle hydrometeorologů by se měla znovu pozvolna vracet.

„Během letních dnů stoupá podle správce vodovodního řadu na Svitavsku spotřeba vody oproti zimnímu období průměrně o 30 procent. Existují však oblasti, kde je v létě spotřeba vody i několikrát vyšší. Příkladem je rekreační oblast Budislav, kde je letní hodnota spotřeby 125 metrů krychlových za den, což je dvakrát více, než v zimě,“ přiblížil předseda představenstva vodárenské společnosti VHOS Zdeněk Šunka.

Lokální zdroje pitné vody vodohospodáři monitorují ve všech provozovaných oblastech. V případě nutnosti jsou připraveni dovážet pitnou vodu do vodojemů cisternami. „Pro nárůst spotřeby a případné extrémní podmínky jsou připravena odpovídající opatření. V současnosti není nutné spotřebu vody regulovat a omezovat. Situaci pravidelně vyhodnocujeme z hlediska zásob, rovnoměrnosti spotřeby i dodržování kvality,“ ujistil Zdeněk Šunka.

Zdroj: Orlický deník

Scroll to Top