Meteorologové vydali pro Liberecký kraj nejvyšší stupeň varování před povodněmi

blank

V Předláncích byl ve čtvrtek 27. července v půl sedmé ráno překročen 3. stupeň povodňového nebezpečí. Ohrožena je oblast Jizerských hor, kde prudce rostla hladina řeky Smědé. Výstraha před záplavami platí i v Královéhradeckém kraji.

Meteorologové na severovýchodě Čech varovali starší občany a doporučili přestěhovat zvířata, automobily a další věci do bezpečí. Český hydrometeorologický úřad uvedl, že za silnými dešti stojí přechod okluzní fronty od západu. „V Čechách se vyskytuje pás trvalého deště, který jen zvolna postupuje k východu. Mezi první a čtvrtou hodinou ráno pršelo nejvíce ve Frýdlantském výběžku, kde spadlo za tři hodiny téměř 30 milimetrů srážek,“ stojí ve zprávě.

Ačkoliv mají srážky ustávat, půda už je v severovýchodních Čechách silně nasycená vodou a na menších tocích Královéhradeckého kraje se očekává dosažení prvního a druhého stupně povodňové aktivity. Jedná se zejména o toky Smědá, Lužická Nisa a Kamenice. Do čtvrtečních jedenácti hodin platí výstraha před vydatným deštěm pro Náchodsko, Rychnovsko, Trutnovsko v Královehradeckém kraji a pro Jablonecko, Liberecko a Semilsko v sousedním Libereckém kraji.

„Žádné vážné problémy zatím voda v kraji nezpůsobila, hasiči na Frýdlantsku jsou ale v pohotovosti,“ řekla ČTK mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Zdenka Štrauchová. Fronta bude postupovat dále na Moravu a do Slezska.

Scroll to Top