Podle obchodníků vzroste díky druhé vlně Dešťovky prodej zachycovacích systémů o dvě ...

blank

Ministerstvo životního prostředí bude na systémy pro využití dešťové vody rozdělovat v druhé dotační vlně až 240 milionů korun. Prodejci vodních jímek si mnou ruce. Na konci května spustilo ministerstvo první vlnu dotačního programu Dešťovka a jistotu dotace má zhruba 500 z 2279 žadatelů. Podle mluvčí Státního fondu životního prostředí Lucie Früblingové se u 1807 žádostí čeká na přepracování nebo doplnění. Žadatelům chyběl zejména odborný posudek.

Množství prodaných jímek by se mohlo zvednout o desítky procent. „Absolutní navýšení bylo zatím zhruba o 32 procent. Hlavní vlnu teprve očekáváme. Věřím, že prodeje stoupnou o minimálně 60 procent proti období před dotací,“ říká ředitel inženýrských sítí ve společnosti Ptáček – velkoobchod Zdeněk Šnábl.

Dvoutřetinový nárůst prodeje systémů na využití dešťové vody také očekává Ondřej Samek ze společnosti Nicoll, která dodává výrobky německé firmy Graf a ročně jich prodává několik stovek. „Lidé už budou vědět, za jakých podmínek mohou o dotace požádat. Jednodušší bude také posudek. Před první vlnou jsme odbavovali třicet dotazů denně. Přes 70 procent lidí ale zjistilo, že nesplňuje podmínky, nebo nemělo dostatek peněz na spolufinancování,“ dodal Samek.

Dotace pokryjí nanejvýš polovinu nákladů. „U dvou už hotových projektů na využití srážkové vody pro splachování toalet a zálivku zahrady byly investiční výdaje na jeden projekt zhruba 120 tisíc korun. Dotace v těchto konkrétních případech pokryla až 40 procent z nich,“ uvedla Früblingerová.

Kromě prodejců systémů profitují rovněž zpracovatelé odborných posudků a projektové dokumentace. Část prodejců tyto služby poskytuje při dodávce, ale vyřizují je také specializované firmy. „Je to jen krátká vlna. Nevyplatí se nám poskytování odborných posudků rozjíždět,“ přiblížil Miloš Kröhn ze společnosti Mirosep, jejíž prodej systémů na dešťovou vodu se pohybuje ve stovkách.

Podle Státního fondu životního prostředí by neměly náklady na projektovou přípravu přesahovat deset procent z dotované částky. U systémů určených pouze na dešťovou vodu by se měly pohybovat v rozmezí od dvou do pěti tisíc korun. U systémů, které využívají i přečištěnou odpadní vodu, pak zhruba do deseti tisíc korun.

Zdroj: E 15 

 

Scroll to Top