Dvůr Králové požádá o dotaci na stavbu vlastní čistírny odpadních vod

blank

Dvůr Králové měl v minulosti evropskou dotaci na stavbu vlastní čistírny slíbenou, ale kvůli problémům s výběrovým řízením na stavební firmu v roce 2015 z projektu sešlo. Kromě žádosti o dotaci město současně povede jednání s majitelem stávající čistírny o jejím možném odkupu. ČTK o tom informoval místostarosta Jan Helbich.

Odpadní vody ve Dvoře Králové na Trutnovsku čistí soukromá čistírna odpadních vod, s jejímž majitelem vede město dlouhodobý spor o ceně, který trvá dvanáct let a soud ho stále neuzavřel. V roce 2012 dokonce provozovatelská firma přerušila čištění a splašky tekly více než dva dny do Labe. O rok později trutnovský okresní soud nepravomocně rozhodl, že má Dvůr Králové platit za čištění 15,2 milionu korun ročně.

Situaci chtělo bývalé vedení města, které tvořila koalice ČSSD a ODS, vyřešit tím, že postaví za 200 milionů korun vlastní čistírnu. Nové vedení Dvora Králové s hnutím ANO v čele však tendr na dodavatele stavby v roce 2015 zrušilo. K možnosti výstavby čistírny se město letos vrátilo, protože se zřejmě jedná o poslední možnost, kdy na ni lze získat evropské prostředky. Starosta Jan Jarolím se domnívá, že lepší variantou by byla společná dohoda o odkupu stávající čistírny.

Člen představenstva společnosti Evorado Import, Ivo Konejl, uvedl, že je nesmysl, aby město mělo dvě čistírny. „Doufáme, že dojde k zásadním posunům a dospějeme k dohodě nebo řešení situace do budoucna,“ řekl Konejl.

Ilustrační foto 

Scroll to Top