Ve Městě Libavá už z kohoutků teče nezávadná pitná voda

blank

Více než pět stovek obyvatel Města Libavá poblíž Moravského Berouna si může oddechnout. Jejich pitná voda už zvýšené množství uranu neobsahuje. Pomohla nová technologie, díky které koncentrace uranu ve zdroji Velká Střelná klesla na povolenou hodnotu. Informovala o tom Armáda ČR.

Instalace zařízení na odstranění zvýšeného obsahu uranu a arzenu v surové vodě byla na Velké Střelné ukončena 10. července. Ředitel Armádní Servisní Martin Lehký v dopise, který adresoval vedení města, uvedl, že dodávaná voda již podle rozborů platné legislativě pro pitnou vodu vyhovuje. Dopis Město Libavá zveřejnilo na úřední desce.

Zvýšená koncentrace uranu v pitné vodě byla zjištěna na začátku letošního roku. Experti ze Zdravotního ústavu Ostrava naměřili v litru vody až 27,4 mikrogramu tohoto prvku, zatímco hygienická norma povoluje maximálně 15 mikrogramů. Podle odborníků naměřený uran v pitné vodě nijak nesouvisí s vojenským využitím oblasti.

V obci, která vznikla vyčleněním z vojenského újezdu Libavá, bylo po zjištění vyššího obsahu uranu v pitné vodě zajištěno zásobování dětí a těhotných žen náhradním zdrojem z cisterny. V polovině července bylo po instalaci nové technologie preventivní opatření ukončeno, a obyvatelé tak mohou bez obav používat vodu ze  sítě.

Původní plán zněl tak, že nové zařízení bude nainstalováno do konce června. Harmonogram prací však narušily armádní zkoušky transportérů v oblasti. Rekonstrukce se tak zpozdila.

Zdroj: Mladá fronta DNES

Foto: Velká Střelná 

Scroll to Top