Výměna 21 let starého oběžného kola na Dlouhých stráních

blank

Obří oběžné kolo roztáčí 21 let jednu z vodních turbín vodní elektrárny Dlouhé stráně. Od příštího roku jej nahradí nové výkonnější zařízení. Dodávku šestatřicetitunového kola zajistí společnost ČKD Blansko Engineering. Výše zakázky by se měla pohybovat kolem 140 milionů korun.

„Oběžné kolo si svou práci odvedlo, nyní už výrazně překročilo plánovanou životnost. To nové bude mít podstatně širší provozní rozsah a vyšší účinnost, díky které vyrobíme o více než 7000 MWh elektrické energie ročně navíc oproti současnému stavu, což pro srovnání představuje roční spotřebu elektřiny téměř tří tisíc domácností,“ vysvětlil šéf elektrárny Vítězslav Chmelař důvody, proč energetici k výměně stroje přistoupili.

Nové zařízení bude mít kromě lepší účinnosti i delší předpokládanou životnost. „O záměru vyměnit oběžné kolo na Dlouhých stráních se vědělo už dlouho dopředu, takže jsme se na projekt začali připravovat ještě před vypsáním soutěže, abychom byli o krok před konkurencí a mohli splnit náročné termíny dodávky. Nové oběžné kolo se bude pyšnit možností neomezeného provozu v turbínovém režimu od 5 do 330 MW, což je na reverzní turbínu poměrně slušný rozsah. Nakonec jsme podle zadaných parametrů odzkoušeli dva modely a z nich vybrali ten, který dosahoval lepších výsledků,“ přiblížil ředitel výzkumu a vývoje ČKD Blansko Engineering Alš Skoták. Nové kolo by se mělo na Dlouhých stráních poprvé roztočit příští rok v srpnu.

Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně byla vybudovaná v Hrubém Jeseníku v okrese Šumperk. Jedná se o nejvýkonnější zařízení svého typu v České republice. Hlavním úkolem je zabezpečit stabilitu elektrizační soustavy, pro kterou je nezbytná rovnováha mezi aktuální spotřebou a výkonem dodávaným energetickými zdroji.

Zdroj: Patriot Magazín 

Foto: Idnes.cz 

Scroll to Top