V Římě budou mít kvůli suchu lidé vodu jen 16 hodin denně

blank

Italské úřady zastavily čerpání vody z jezera Bracciano poblíž Říma. Kvůli suchu je hlavní město nuceno zavést přídělový systém na vodu. Deník La Stampa informoval, že v Římě tak nově poteče voda jen 16 hodin denně. Omezení vejde v platnost v pátek 28. července. Podle Nicoly Zingarettiho, který stoji v čele regionu Lazio, je to nepřípustná situace.

Vodárenskou infrastrukturu v Římě provozuje společnost Acea. Ta uvedla, že hladina vody v nádržích, které město zásobují, vlivem dlouhodobého sucha dramaticky klesla. Zastavení čerpání vody z jezera Bracciano však považuje Acea za jednostranné a protiprávní. Takové rozhodnutí se podle mluvčího společnosti dotkne 1,5 milionu Římanů. Podle Nicoly Zingarettiho se ale jezero podílí na zásobování Říma vodou jen osmi procenty a společnost Acea měla dostatek času na to, aby nalezla jiné řešení.

Agentura APA uvedla, že vodovodní síť v Itálii, která měří zhruba 425 000 kilometrů, je zastaralá a její celková modernizace by si vyžádala pět miliard eur. Z potrubí unikne cestou ke spotřebitelům asi 39 procent vody, v Římě dokonce 44 procent. Několik italských regionů sužují dlouhodobá vedra. Letošní požáry zničily v Itálii 60 000 hektarů lesa.

Scroll to Top