Čistírna v Českých Budějovicích dostane nové technologické vybavení

blank

Nezbytných úprav se dočká českobudějovická čistírna odpadních vod. Rekonstrukce potrubních rozvodů a rozvodů motorové elektroinstalace včetně doplnění optimalizačního souboru pro srážení fosforu je klíčová pro další spolehlivé fungování provozu.

„Čistírna slouží městu už od roku 1967, o devatenáct let později došlo k jejímu částečnému rozšíření a modernizaci. Konečnou podobu však dostala až v roce 2000, neboť v průběhu stavby se postupně zvyšovaly požadavky na kvalitu vyčištěných odpadních vod, takže se průběžně řešila i změna technického řešení. Následně ji v roce 2002 výrazně poškodila povodeň a odstranění škod trvalo až do roku 2003,“ uvedl primátor Českých Budějovic Jiří Svoboda.

Současná optimalizace aeračního procesu je jednou z akcí z plánu financování obnovy vodovodů a kanalizací na období 2014-2023, protože na konci roku 2012 nastal výpadek objemu odpadních vod z českobudějovické papírny, která patřila k jejím největším producentům. V této souvislosti náměstek primátora Petr Podhola připomněl, že v porovnání hodnot zátěží na odpadní vody přitékající do čistírny mezi lety 2011 a 2012 a dále mezi lety 2013 a 2014 se prokázalo, že při stejném objemu splaškových vod se vlivem zastavení papírenské výroby v Českých Budějovicích snížilo organické zatížení zhruba o 30 procent.

Primárním cílem projektu tak je komplexní optimalizace aeračního systému, který by měl reagovat na údaje snímané v upraveném procesu čištění. Náklady na akci, která začala v červenci a skončit by měla v březnu příštího roku, se pohybují kolem 25 milionů korun.

Zdroj: Právo 

Ilustrační foto 

 

Scroll to Top