Stát řeší s vodárnami splachování dešťovky

blank

Na konci května spustilo ministerstvo životního prostředí dotační program Dešťovka. U mnoho vodárenských společností však akce vyvolala negativní reakce. Lidé totiž nevěděli, že ke splachování dešťovky musí mít souhlas vodárny. Dnes je však situace klidnější.

„Pokud chce žadatel srážkovou vodu využít ke splachování toalet a je připojen na kanalizační síť, musí svůj záměr projednat s provozovatelem kanalizace a domluvit se na podmínkách plateb za stočné, to říkáme od samého začátku a žadatele na to upozorňujeme,“ upozornil ředitel Státního fondu životního prostředí Petr Voldman, podle kterého se už lidé z fondu sešli se zástupci SOVAKu a vše potřebné si vyjasnili.

O systém na splachování WC dešťovkou byl v prvním kole Dešťovky největší zájem. Na druhém místě skončila nejjednodušší dotace na zalévání zahrady. Některé vodárenské společnosti byly zaskočeny tím, že lidé neřeší stočné.

„My hospodaření s dešťovou vodou chválíme a snahu MŽP podporujeme, jenom je nutné stanovit pravidla. Důležité je, aby nevznikala nerovnost, kdy lidé platící vodné a stočné „dotují“ neplatiče. Shodli jsme se, že udělení dotace na splachování dešťovkou bude podmíněno dohodou žadatele s vodárnou,“ sdělil Deníku ředitel SOVAKu Oldřich Vlasák.

Jako nejschůdnější variantu považují vodárny platbu zmiňovaným paušálem, kdy mohou pomoci i směrná čísla o spotřebě vody vydávaná resortem zemědělství. Vycházet však lze i ze současného průměr, který podle SOVAKu činí asi 89 litrů vody na osobu na den. Způsob výpočtu stočného je však tak jako tak individuální a může se lišit.

Zdroj: Deník 

Scroll to Top