Vodárny Jičín získaly dotaci na úpravny vody v Hořicích a Bělohradě

blank

Vodohospodářská a obchodní společnost Jičín bude modernizovat úpravny vody. Na akci získala společnost dotaci ve výši 74,2 milionu korun. Celkové náklady na opravy budov a modernizaci technologií se vyšplhají až na 100 milionů korun. ČTK o tom informoval ředitel vodáren Richard Smutný.

Vodárny Jičín zásobují pitnou vodou zhruba 60.000 obyvatel a jejími akcionáři jsou město Jičín, Hořice a Nová Paka. Firma plánuje rekonstrukci úpravny vody v Lázních Bělohrad a Hořicích provést v následujících dvou letech. Primárním cílem projektu je zlepšit kvalitu vody, zajištění její plynulé dodávky a zefektivnit provoz obou zařízení. Z přislíbené dotace připadá 63,2 milionu korun na prostředky z Evropské unie, dalších 11 milionů z českého státního rozpočtu.

„Na obou úpravnách už jsou používané technologie zastaralé, proto jsme dlouhodobě plánovali jejich obnovu,“ uvedl Smutný. Nyní budou vodárny v soutěži vybírat dodavatele rekonstrukcí. Vítěze bychom měli znát začátkem podzimu a stavba bude zahájena nejspíše v příštím roce na jaře,“ řekl Smutný.

Bělohradská úpravna vody byla postavena v roce 1978 a po rekonstrukci by se měla stát strategickým zdroj pro okresní město Jičín. Součástí projektu je také mírné zvýšení kapacity bělohradských vrtů. Rovněž se počítá s modernizací čerpací stanice v nedalekých Mlázovicích. V případě opravy úpravny v Hořicích má být na konci zvýšení spolehlivosti a jistoty dodávek pro skupinový vodovod Hořicko.

Čtyřicetimilionová investice se na Hořicku chystá rovněž do propojení skupinového vodovodu Hořicko s dalšími vodovody v okolních obcích. Napojení nových obcí na hořický vodovod je možné díky nedávné investici za 100 milionů korun do modernizace úpravny vody v Březovicích u Hořic. Březovická úpravna je hlavním zdrojem vody pro Hořice a okolí. Druhým je zdroj Libonice.

 

 

 

Scroll to Top