Podle Jurečky současná vláda o osudu vodního díla Skalička nerozhodne

blank

Stane se z vodního díla Skalička na řece Bečvě na Přerovsku nádrž s vodou nebo suchý poldr? Ministr zemědělství Marian Jurečka zastává názor, že současná vláda o tom nerozhodne. Uvedl to na bilanční tiskové konferenci.

„Myslím si, že tato vláda asi odpověď úplně nedá, protože důležitým argumentem by měly být i dokumenty a argumentace v řízení EIA, takže si myslím, že o tom vláda definitivně nerozhodne,“ řekl Marian Jurečka. Již dříve uvedl generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák, že se v současné době připravuje pět variant nádrže – boční suchý poldr, boční vodní nádrž, průtočná nádrž, víceúčelová nádrž a průtočná nádrž s částečným naplněním.

Po vyhodnocení jednotlivých variant bude vybrána ta, která bude nejpříznivější pro životní prostředí a pro ochranu povodí Bečvy před povodněmi. „Právě protipovodňová opatření na Bečvě mohou významně ovlivnit situaci také na středním a dolním toku Moravy v případě velkých přívalových srážek,“ uvedl Gargulák. Bečva se vlévá do Moravy u Troubek na Přerovsku.

V roce 1997 zasáhly ničivé záplavy povodí Moravy, Odry a horního Labe. Povodeň si vyžádala 50 lidských životů a napáchala škody přesahující 60 miliard korun.

Zdroj: Naše voda

Foto: Povodí Moravy

Scroll to Top