Aby znovu velká voda nezabíjela, hlídají její hladinu čidla

blank

Následky povodní včervenci roku 2002 byly zničující. Oběti na životech, potrhané silnice a zhroucené domy jsou stručný výčet toho, co velká voda před patnácti lety v Olešnici na Blanensku a okolí napáchala.

V Hodoníně u Kunštátu už jsou na velkou vodu připraveni. Dělníci tam upravili koryto říčky Hodonínky. V jednom úseku ho prohloubili, v dalším naopak navýšili břehy. Další zásahy už nejsou v plánu. Uvedl to hodonínský starosta Lubomír Starha. Ačkoliv zná převážná část veřejnosti Hodonín jako okresní město, tak v tomto případě se jedná o obec se 120 obyvateli na Blanensku.

Ve stejném regionu, na Blanensku, chrání obec Olešnici na Veselském potoce pět suchých poldrů vybudovaných s náklady 50 milionů korun. Dalších 20 milionů stály úpravy koryta, které byly nezbytné na říčce Hodonínce. Olešnický starosta Zdeněk Peša informoval o tom, že hladinu vody na obou tocích kontrolují čidla.

S protipovodňovými opatřeními začali vodohospodáři na Blanensku ještě po povodních v roce 2002. Jednalo se především o úpravy koryta řeky Svitavy. Poslední etapa úprav začala v roce 2014 a úplný konec prací je naplánován na rok 2019. Rekonstrukce zahrnuje úpravy vodních nádrží, které usměrňují tok a hladinu Svitavy.

Modernizací prochází rovněž nádrž ve Velkých Opatovicích. Na ní se před několika dny bagrovalo a teď se připravuje betonování. Cena rekonstrukce byla podle Povodí Moravy vyčíslena na 80 milionů korun. Brzy se zahájí i práce na opravě boskovické přehrady, která si vyžádá 138 milionů korun. Rekonstrukce přehrady Letovice pak začne nejdříve za dva roky.

 Zdroj: Blanenský deník

Foto:

 

Scroll to Top