V Okrouhlici, kterou sužoval nedostatek vody, došlo ke zlepšení situace

blank

Pořadník na napouštění bazénů v Okrouhlici na Havlíčkobrodsku byl názorným příkladem problému, se kterým se obec s dvanácti sty obyvateli potýkala. Toto opatření začalo vedení obce uplatňovat v roce 2016, a ačkoliv se situace v oblasti vodní kapacity zlepšila, jeho praktikování uplatnila i letos.

„Obec se tento pořadníkový režim, který podle vyjádření starosty Lubomíra Pospíchala fungoval výborně, rozhodla uplatnit i v roce letošním. Myslím si, že konečně došlo ke stabilizování a vyřešení celé situace,“ potvrdil okrouhlický místostarosta Vít Strašil.

Okrouhlice se s nedostatkem vody potýkala dlouhodobě také kvůli nadměrnému napouštění domácích bazénů, což vyústilo nižším přítokem do vodojemu a nedotékání vody do nejvzdálenějších míst. Vodojem sice zásobují vrty v nejbližším okolí, ale v obecním vodovodu je vody málo a vrty donedávna nestačily spotřebě. Pomohly však další kroky, které v oblasti hospodaření s vodou obec učinila.

„Nyní máme propojený obecní vodovod s přívodem vody ze Želivky. V našem vodovodu je umístěno čidlo s plovákem, takže kdykoliv, když se naše voda dostane pod odpovídající úroveň, dopouštíme k nám vodu odtud. Posílili jsme i vrty ke zdrojům a mimo jiné budeme ještě propojovat s dalším vrtem, takže se nám to podařilo vyřešit úplně ideálně,“ informoval o zlepšení Strašil.

V Okrouhlici se nachází zhruba sto bazénů a právě kvůli tomuto počtu v obci, ve které žije přes tisíc obyvatel, zavedl starosta pořadník na jejich napouštění. Platný je navíc zákaz zalévání zahrady vodou z vodovodu. Kritickou situaci zažila obec na jaře a v létě loňského roku, kdy z vodovodů místy netekla žádná voda a do Okrouhlice musely zajíždět cisterny.

V té době přetekl pomyslný pohár trpělivosti a zastupitelstvo se rozhodlo situaci řešit. V obci se začalo pravidelně monitorovat množství vody, byl zaveden pořadník a propojil se obecní vodovod se sítí. Tu zajišťuje společnost Vodovody a kanalizace Havlíčkův Brod.

Zdroj: Havlíčkobrodský deník 

 

Scroll to Top