Běloruská voda symbolicky obohatila tok říčky Bělé

blank

Za pomoci obřího trychtýře vlili zástupci čtyř desítek dětí z Běloruska, které tráví v rekreačním středisku Kletečná na Pelhřimovsku část prázdnin, vodu z běloruské řeky Sož do říčky Bělé. V lednu 2005 odstartoval v expozici pelhřimovského Muzea rekordů a kuriozit dlouhodobý rekordní projekt Voda planety Země. Během projektu přiteklo do toku Bělé za posledních dvanáct let 826 vzorků vody ze 74 zemí světa.

Podle prezidenta agentury Dobrý den Miroslava Marka je říčka Běla říčkou s možná největším počtem přítoků na světě. Nerezový trychtýř, který stojí v Muzeu rekordů a kuriozit, je vysoký 225 centimetrů a v nejširším místě dosahuje průměru 207 centimetrů.

Pelhřimov pojí s běloruským městem Gomel dlouholeté přátelství. Na Vysočinu jezdí část prázdnin trávit děti z Běloruska už čtyřicet let. Každoročně také navštěvují Muzeum rekordů a kuriozit. Loni v létě je napadlo, že také přivezou vzorek z jejich řeky Sož. Gomelská oblast patří k lokalitám, které byly nejhůře zasažení havárií jaderné elektrárny Černobyl.

Do Bělé však tento týden zamířila také voda z Irska, Korsiky, Islandu, Egejského moře a Papuy – Nové Guiney, kterou dovezli z cest převážně čeští turisté. Podle Miroslava Marka projekt Voda planety Země symbolizuje nejen spojování vody, ale i lidí, kteří se na projektu podílejí.

K nejexotičtějším vodám, které se do Bělé za dobu trvání projektu vlily, patří také vody z Bahrajnu a Kataru. Vůbec nejvzdálenější vzorek přicestoval z Velkého bariérového útesu u Nového Zélandu a nejhlubší voda byla nabrána v padesátimetrové hloubce na Bali. Naopak voda, která byla zřejmě nabrána v největší nadmořské výšce, pochází z Kilimandžára v Africe.

Zdroj: Týden.cz 

Scroll to Top