Ve Zbirohu si stěžují na kvalitu vody a časté poruchy

blank

Problémy s vodou jsou dlouhodobým problémem obyvatel ve Zbirohu. Podle městského tajemníka Pavla Vlčka lidé nejsou spokojeni s kvalitou vody a nechtějí se ani smířit s poruchovostí v dodávkách. V současnosti se problémem intenzivně zabývá vedení města a situaci řeší s kompetentními společnostmi Revos, Energie AG a Inzula.

Situace se stala pro nájemníky obecních domů ve Zbirohu za poslední tři měsíce neúnosnou. Dochází k uvolňování vodního kamene z nových rozvodů a následně jejich ucpávání. Zbirožská voda je bohatá na minerály. Na jednu stranu je tato skutečnost příznivá pro organismus, na druhou stranu dochází při ohřevu vody k jejich většímu srážení. Zatím není rozhodnuto, jestli Zbiroh zvolí cestu osazování demineralizačních zařízení nebo nastolí komplikovanější způsob.

Podle městského tajemníka se aktuálně provádí výběr vhodného dodavatele a technologie, která zabrání zanášení rozvodů formou dodatečné úpravy vody. Ve hře je i možnost úplné změny technologie. V roce 2015 ve Zbirohu vyměnili ošetřování vody v dezinfekční části úpravny. Tehdy došlo ke snížení chlorování směsných oxidantů. Cílem akce bylo zlepšení chuti vody a vpravení většího podílu kyslíku do ní.

Zdroj: Rokycanský deník 

 Foto: www.vyletnik.cz 

Scroll to Top