V Dobřanech získali dotaci na nové vrty

blank

Kvalitnější vodu by měly lidem v Dobřanech přinést dva nové vrty. Na ty získalo město dotaci od ministerstva životního prostředí. Informoval o tom deník Právo.

Dobřany se šesti tisíci obyvateli leží zhruba 12 kilometrů jižně od Plzně. Díky novým vrtům se město vyhne případným problémům se zásobováním vodou, které v současnosti hrozí při výpadku jednoho ze stávajících vrtů. Starosta Dobřan Martin Sobotka dotaci vítá. Podle něj město očekává v oblasti, kde vrty plánuje, výrazně měkčí vodu.

Dobřany zásobují pitnou vodou z vodovodu všechny své obyvatele. Ve městě jsou čtyři jímací vrty, jeden z nich je dlouhodobě odpojen. V případě, že by nastal výpadek ještě jednoho ze tří zbývajících vrtů, nebylo by možné spotřebu města a jeho okolí pokrýt.

„Současné zdroje obtížně pokrývají spotřebu. Město se rychle rozvíjí. Dosloužil nám jeden z nejlepších vrtů a radnice se musí postarat o lidi z Vodního Újezdu. Navíc vrt HV 07 dodává do sítě vodu s vysokým obsahem minerálů, které způsobují problémy v topných soustavách,“ doplnil starosta s tím, že celkové  náklady dosahují 3,48 miliónu korun. Celkem 70 procent z nich proplatí Státní fond životního prostředí ČR. Podle Sobotky je předpokládaný termín realizace projektu odhadován na rok 2020.

Foto: Dům a zahrada 

Scroll to Top