Čistírna v Háji ve Slezsku získá kapacitu pro připojení dalších lokalit

blank

Na konci června zahájily Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava významnou investiční akci za deset milionů korun. V areálu čistírny v Háji ve Slezsku vodohospodáři vybudují nové stavební objekty a stávající osadí rozšířenou technologií. Pomocí těchto kroků bude kapacita čistírny dostatečná pro potenciální napojení dalších lokalit, jako jsou například Mokré Lazce, Štítina nebo Nové Sedlice. Média o tom informoval mluvčí SmVaKu Ostrava Marek Síbrt.

Stávající čistírenská linka je kvůli nové výstavbě a napojování některých domácností plně vytížena. Rozšíření technologie umožní pokračování výstavby i v napojených lokalitách. Hotovo by mělo být na konci roku.

„Stávající čistírna byla navržena v souladu s plánovanou etapizací, kdy se počítalo s jejím postupným zatěžováním a následným rozšiřováním kapacity. V současnosti tedy čistí odpadní vodu z Háje ve Slezsku a místních částí Chabičov, Smolkov a Lhota u Opavy. Probíhající investice nám umožní postupně připojit další lokality. Vím, že v daných obcích se vede diskuze nad tím, jak čištění odpadních vod v budoucnosti řešit. My budeme díky této investici připraveni,“ sdělil ředitel kanalizací SmVaK Ostrava Jan Tlolka.

Během stavby budou postupně vybudovány objekty hrubého předčištění, které slouží k zachycení štěrku, dále objekty kalového hospodářství pro stabilizaci kalu nebo dešťové zdrže. Již vybudované stavební prvky budou osazeny potřebnou technologií, aby byla zajištěna dostatečná kapacita pro napojení nových lokalit. Do provozu bude také uveden druhý koridor čistírny, který je stavebně připraven z první etapy.

Čistírna v Háji ve Slezsku byla vybudována před čtrnácti lety a její parametry odpovídají čištění odpadní vody pro 2200 ekvivalentních obyvatel.

Ilustrační foto 

Scroll to Top