Armáda si pochvaluje lapače uranu ve vodě

blank

Analýzy vzorků pitné vody ze zdroje Velká Střelná na Libavé, kde se Armádní servisní musela potýkat s vysokým obsahem uranu, dopadly dobře. Rizikové skupiny obyvatel, do které patřily děti a těhotné ženy, byly měsíce odkázány na balenou vodu. Informoval o tom Olomoucký deník.

Technologie odstranila uran z vody do té míry, že se jeho hodnota pohybuje pod jedním mikrogramem v jednom litru vody. Hlavní hygienik stanovil limit na 15 mikrogramů.  „Jsme moc rádi, že technologie zafungovala vynikajícím způsobem. Takové výsledky jsme ani nečekali. Odborná firma udělala opatření přesně na míru a nelze než poděkovat místním občanům za trpělivost, že dočasné potíže s dodávkou pitné vody zvládli,“ uvedl Martin Lehký, ředitel Armádní servisní – vlastník úpravny ve Velké Střelné a dodavatel pitné vody do Města Libavá.

Firma zprovoznila soustavu filtrů v úpravně vody ve Velké Střelné na začátku července. Jedná se o nejmodernější technologii, která funguje na bázi ionexových filtrů. Rozbory vzorků pitné vody, které byly odebrány ve Městě Libavá začátkem letošního roku, odhalily, že upravená voda z Velké Střelné obsahuje 20 až 24 mikrogramů v litru vody.
.

Scroll to Top