Hygienici v Praze nedoporučují koupaní v rybníku Šeberák a v Hostivařské přehradě

blank

Důvodem výstrahy Pražské hygienické stanice před koupáním na dvou místech metropole jsou přemnožené sinice. Kromě Šeberáku a Hostivařské přehrady je zhoršená kvalita vody i v nádrži Džbán a rybníku Motol. Aktuální výsledky měření zveřejnili hygienici na internetových stránkách.

V Hostivaři a Šeberáku může voda znamenat pro citlivější jedince zdravotní riziko. Do ohrožené skupiny patří podle hygieniků děti, alergici a těhotné ženy. Koupaliště na Šeberáku letos získalo špatné hodnocení při všech dosavadních měřeních a dlouhodobě zhoršená voda je i v přehradě v Hostivaři. U lidí s různými stupni citlivosti se při koupání mohou objevit alergické reakce v podobě vyrážek, zarudlých očí nebo dýchacích potíží.

Patrné zakalení vody mohou návštěvníci spatřit na koupališti Džbán a v motolském rybníku. Na těchto dvou místech by však voda neměla představovat vážnější zdravotní rizika. Bezproblémová je situace v případě biotopu v Radotíně a v nádrži v Divoké Šárce. Zcela mimo provoz je koupaliště ve Lhotce, kde radnice připravuje jeho modernizaci. Začít by měla po konci letošní koupací sezony. Areál by se mohl návštěvníkům otevřít v roce 2018.

Foto: Hostivařská přehrada 

Scroll to Top