Voda protéká v Karlíně i na Můstku cíleně

blank

Jeden ze čtenářů pražské mutace deníku Metro si postěžoval na tekoucí vodu z karlínských kanálů. Nad stejnou situací v ulici 28. října na Můstku lamentoval i další čtenář deníku. Situaci vysvětlil mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací Tomáš Mrázek. Podle něj voda bez užitku nevytéká, ale v současnosti je na programu běžná údržba, která má zvýšit tlak  v potrubí. V důsledku má Pražanům ušetřit zbytečně strávený čas u kohoutků.

„V Karlíně a na Můstku probíhají práce na vodovodní síti spojené s výlukou, respektive sníženým tlakem. Vytékající voda je důsledkem proplachu, který běžně provádíme po haváriích či plánovaných výlukách tak, aby se ke spotřebitelům dostala nezávadná voda. V praxi to probíhá tak, že otočíme hydranty a necháme tlak vody, ať nečistoty odplaví pryč. Sedimenty se odplaví na chodník a je čisto,“ vysvětlil situaci Tomáš Mrázek.

Pražské vodovody a kanalizace mají rozdělenu Prahu do několika stovek vodních pásem. Ta jsou označena čidly, takže PVK můžou kdykoliv sledovat, jak velké tlaky v daném místě jsou. Pokud tedy dojde k úniku, dokážou ho vodohospodáři ihned lokalizovat.

„Máme také takzvané pátrače, kteří vyhledávají úniky na vodovodní síti. Za loňský rok jsme prověřili 2905 kilometrů vodovodní sítě. Celková délka je přitom 3521 kilometrů. Při tom jsme našli 335 skrytých úniků,“ doplnil Mrázek.

Zdroj, foto: deník Metro 

Scroll to Top