V Úvalnu otevřeli přírodní biotop za osm milionů korun

blank

Začátek července se nesl na Bruntálsku ve znamení významné akce. Biotop, ve kterém se voda čistí přírodě blízkým způsobem, byl vybudován na místě starého koupaliště v Úvalnu. Podobných koupališť se v České republice nachází dvacet dva.

„V létě mi vadí, když je tam hodně lidí, ale chlór mi nevadí. A chodím plavat celkem často,“ uvedla Viktorie, která podle svých slov vyhledává spíše bazény než přírodní koupaliště. Opačný názor zastává její kamarád Prokop. „Na bazén jen v zimě. Vadí mi ten chlór. Když můžu jít do přírodního, tak určitě si vyberu nechlorované koupání,“ říká. 

Přírodní biotop v Úvalnu je svého druhu prvním v Moravskoslezském kraji. Podle starosty obce Radima Šimka stálo koupaliště přes osm milionů korun. „Pátrali jsme po tom, jak to koupaliště zrekonstruovat a jak zajistit, aby provoz byl aspoň trošičku rentabilní, protože to klasické mělo v našem případě velmi drahý provoz. Je na kopci, což je taková rarita. Jen doprava vody na to místo je nákladná, takže jsme narazili na variantu biotopu,“ vysvětluje starosta. 

Za výkladní skříň přírodních biotopů je považováno Rakousko, kde tento systém funguje dlouhá léta. Voda je tam přiváděna na kořenový systém, který zajišťuje čisticí schopnost ve štěrkovém podloží.

Zdroj: Český rozhlas

Ilustrační foto 

Scroll to Top