Unipetrol snížil za deset let objem emisí vypouštěných do odpadních vod o ...

blank

Unipetrol každým rokem vynakládá přes miliardu korun na ochranu životního prostředí, ochranu zdraví a bezpečnost práce. Unipetrol o tom informoval ve Společné zprávě o ochraně zdraví, bezpečnosti práce a životního prostředí za rok 2016 na svých internetových stránkách. Společnost si však stále nese břemeno  v podobě havárie v chemičce v Záluží u Litvínova z léta 2015.

Unipetrol se zabývá rafinérskou a petrochemickou výrobou a od roku 2004 je součástí skupiny PKN Orlen. Za posledních deset let snížila společnost podle svého dokumentu objem znečištění vypuštěného v odpadních vodách o 83 procent. „Důležitou zprávou je, že objem vypouštěných odpadních vod, v nich obsaženém znečištění a znečišťujících látek emitovaných do ovzduší trvale klesá. Tento pozitivní trend bude v nebližších letech jednoznačně pokračovat,“ řekl ředitel pro ekologii skupiny Unipetrol Pavel Sláma.

K nejvýznamnějším ekologickým investicím Unipetrolu v roce 2016 patřila například rekonstrukce kanalizačních systémů a vodohospodářské zajištění manipulačních ploch ve výrobních jednotkách nebo přípravné práce pro instalaci zařízení pro snížení emisí oxidů dusíku a oxidů síry na teplárně T700. V oblasti vodního hospodářství Unipetrol připravuje řadu dalších projektů, které sníží množství vypouštěných odpadních látek.

V roce 2016 zaznamenal Unipetrol meziroční pokles zisku o 38 procent kvůli snížení ceny ropy a kvůli nehodě na etylénové jednotce, ke které došlo v polovině roku 2015. V březnu letošního roku ukončila policie vyšetřování havárie. Kriminalisté obvinili dva zaměstnance Unipetrolu z obecného ohrožení. Největší mimořádná událost v chemičce za posledních téměř třicet let odstavila provoz petrochemie. Oprava trvala skoro rok a ušlý zisk způsobený havárií činil podle informací holdingu necelých deset miliard korun. Unipetrol je od roku 2005 součástí polské skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě.

Foto: iDNES 

 

 

Scroll to Top