Třetina světové populace nemá zaručený přístup k pitné vodě

blank

Podle nejnovější studie OSN má problémy s nedostatkem pitné vody asi 2,1 miliardy lidí. Jen čtvrtina populace, 1,9 miliardy, disponuje toaletami s napojením na kanalizaci. Média o tom informovaly Světová zdravotnická organizace a dětský fond OSN.

Z uvedených 2,1 miliardy lidí sice velká část přístup k pitné vodě má, ale často pro ni musí chodit do vzdálených míst. Tito lidé navíc často pijí nefiltrovanou vodu přímo z potoků a jezer. Necelých 900 milionů lidí nemá k dispozici ani takové zdroje. Často chybí i voda ve školách a nemocnicích.

Podle generálního ředitele WHO Tedrose Adhanoma Ghebrevesuse by čistá voda neměla být privilegiem jen bohatých lidí žijících ve městech, ale všechny země mají povinnost se postarat o to, aby ji měl k dispozici každý občan. Šéf WHO upozornil, že znečištěná voda a nezlikvidované výkaly mohou šířit smrtelné nemoci.

Každý rok zemře podle údajů OSN na průjmová onemocnění přes 350 tisíc dětí mladších pěti let. Převážně se jedná o následek zamořené pitné vody, která může vyvolat choleru a další nemoci. Mezi rozvojové cíle WHO patří zajištění pitné vody a vlastních toalet všem obyvatelům planety do roku 2030.

Scroll to Top