Hladina Moravy je v Olomouci rekordně nízko

blank

Hladina řeky Morava klesla v Olomouci oproti normálnímu stavu o dva metry. Vodohospodáři tam totiž provádějí pravidelnou údržbu jezu. Podle informací redaktorky České televize Moniky Fleischmannové méně vody v řece nepředstavuje zásadní problém, protože je jí stále dost pro bezproblémový život živočichů. Podstatné je, aby snižování hladiny probíhalo pozvolna.

Vypouštění trvá po zvednutí stavidla až 6 hodin, opětovné napouštění i tři dny. Jez je starý více než padesát let a poslední výměnu techniky zažil v roce 2013. Méně vody v Moravě také odkrylo odpadky v korytu řeky. Dělníci budou oblast pod jezem pod jezem čistit až v prosinci. Tehdy totiž začne 2. etapa výstavby protipovodňového opatření v Olomouci a koryto řeky začnou prohlubovat těžké stroje.

Voda se do Moravy v Olomouci vrátí znovu v sobotu 15. července. Jezy na Olomoucku jsou v současnosti bezpečnější. Do jejich okolí v Olomouckém kraji totiž Povodí Moravy postupně umisťuje záchranné prvky. V Jamborově prahu, který vznikl poblíž obchodního centra Galerie Šantovka, už dříve experti umístili záchytné body pro záchranu tonoucích.

Podobné vybavení mají záchranáři v Olomouckém kraji i na jezu v olomoucké části Řepčín, v Hynkově, Litovli, Oseku nad Bečvou nebo Troubkách na Přerovsku. Právě v Řepčíně se v roce 2011 utopila učitelka se svým třináctiletým žákem. V nemocnici později zemřel i instruktor, který jim chtěl zachránit život. V témže roce zemřela také na následky tonutí na stejném místě třiatřicetiletá žena, která do vody skočila pro svého tonoucího chlapce.

Záchranné prvky na jezech se budou podle vodohospodářů objevovat postupně podle finančních možností. Povodí Moravy je pořizuje z vlastních prostředků. Po instalaci je předává Českému svazu kanoistů, který se následně stará o údržbu vybavení a případné opravy poškozených částí. Náhrady ukradených hradí ze svých zdrojů. Náklady na vybavení jednoho jezu se pohybují v řádech desítek tisíc korun.

Ilustrační foto (Olomoucký deník)

Scroll to Top