V Opařanech postaví čistírnu odpadních vod a opraví kanalizaci

blank

Do rozsáhlé modernizace kanalizační sítě se v části V Úvoze chtějí Opařanští pustit v nejbližších dnech. Starostka Blanka Řezáčová uvedla, že k realizaci dojde od pondělí 17. července. Informoval o tom Táborský deník.

Opařany patří do povodí Lužnice a protékají jimi Smutný a Oltyňský potok. Náklady na modernizaci kanalizace se vyšplhají na 1,2 milionu korun. V Opařanech by však rádi postavili i novou čistírnu odpadních vod. Náklady na tento projekt by se měly pohybovat kolem 20 milionů korun. Realizace čistírny ale závisí na získání dotace, protože obec si se svým třicetimilionovým rozpočtem ročně nemůže stavbu sama dovolit. Opařany o ni požádají v průběhu letošního podzimu.

Podle Blanky Řezáčové má obec všechna povolení vyřízená a nyní ji čeká podání žádosti o dotaci. Vedení Opařan se v současnosti rozhoduje, zda o dotaci požádá ministerstvo životního prostředí nebo zemědělství. Ta z ministerstva životního prostředí by Opařanům pokryla 85 procent nákladů, v druhém případě jde o 70 procent.

 

 

Scroll to Top