V moravskoslezském regionu provázejí stavby protipovodňových opatření spory

blank

Povodí Odry připravuje v Moravskoslezském kraji řadu protipovodňových projektů. U některých z nich se však objevují problémy. Například ve Vávrovicích u Opavy místní občané definitivně zavrhli český-polský protipovodňový val, nekončí ani spor ohledně výstavby přehrady v Nových Heřminovech a naposled se objevily komplikace při plánované realizaci suché přehrady v Krnově. Tématem se zabýval Bruntálský deník. 

Občané Vávrovic v letošním roce definitivně zamítli česko-polský protipovodňový val, který měl být dlouhý 1,3 kilometru a připravoval se dvanáct let. Neúspěšně skončila také jednání o pozemcích na výstavbu košetické nádrže na Heraltickém potoce poblíž Velkých Heraltic. Od tohoto záměru už Povodí Odry oficiálně ustoupilo.

V problematické fázi se teď nachází také příprava výstavby suché nádrže v Krnově nad Fügnerovou ulicí. Krnovské občany o tom informoval technický ředitel Povodí Odry Petr Březina. Nad Karlovicemi se už začala stavět suchá nádrž Jelení. Stavba v Krnově se však potýká s problémy. Přípravy se podle Březiny zastavily na komplexní pozemkové úpravě a požadavku Krnovských vodovodů a kanalizací. Společnost požaduje, aby byla voda z nádrže neškodně převedena přes zástavbu do řeky Opavy.

„My povodeň suchou nádrží určitě zhoršovat nebudeme. Co tam dnes proteče, je daleko horší než to, co vám tam poteče po stavbě nádrže. Kanalizace tam nebudou zatížené více než dnes. Už teď je ta stavba technicky dost náročná, takže nemůžeme řešit ještě navíc napojení nějakou stokou mezi tolika objekty přes celou Fügnerovu ulici až k řece Opavě,“ uvedl dále Březina. Zástupce Krnova také upozornil, že by měli přistoupit na vyprojektovanou nádrž a neklást si další podmínky. Podle Březiny se určitě nebude území zaplavovat tolik jako dnes.

Foto: Povodí Odry

 

 

 

Scroll to Top