Praze hrozí povodně kvůli zástavbě z okolí, chystá rozsáhlé protipovodňové opatření

blank

Praha dlouhodobě nezvládá nárazové lijáky. Vedení města uvádí, že za to může výstavba v okolí, kvůli které se přívalová voda nemá kde vsakovat. Řešením by mohlo být prodloužení koryta Botiče nebo vybudování přírodní nádrže poblíž pražských Křeslic.

O riziku povodní se Pražané opět přesvědčili před několika dny, kdy raději hydrometeorologové vyhlásili povodňovou pohotovost na celém území hlavního města. Plošná povodňová pohotovost naposled v Praze platila v roce 2013. Kromě počasí je tady podle vedení Prahy další zásadní problém. Rychle se rozvíjející středočeská města v okolí. „Mnoho lidí se stěhuje z Prahy do její blízkosti. Kvůli zástavbě se však zabetonovaly a stáhly do potrubí velké části povodí. Při deštích je proto větší přívalová vlna, která dorazí do hlavního města,“ popsala problém magistrátní radní Jana Plamínková.

Podle Josefa Hanzlíka z Českého hydrometeorologického ústavu mohly hladiny minulý týden dosáhnout druhého stupně povodňové aktivity a na menších tocích v okolí Prahy a Středočeského kraje i třetího stupně. Praha nedokáže na bleskové zvýšení hladin reagovat. Jana Plamínková přiznává, že město potřebuje zachytit vodu už na horních částech toků, aby se přívalová vlna nedostala až do Nuslí.

Město už začalo pracovat na příslušných opatřeních. V červnu získal magistrát od Výzkumného centra Silva Taroucy pozemek u Botiče v Praze-Křeslicích. Koryto říčky by se tam mělo výhledově rozšířit. Pozemek však chce Praha využít hlavně pro vybudování suchého poldru. Město má desítky dalších potenciálních opatření, jak se připravit na velkou vodu.

Za zaplavení pražských ulic a domů nesou část odpovědnosti i Říčany, od kterých vedou toky do Prahy. I toto město tak připravuje řadu opatření. Starosta Vladimír Kořen uvedl, že město pracuje na dvou projektech. Jedním z nich je vytažení potoka na povrch, aby nad ním měli větší kontrolu. Druhým je realizace povodňového parku, kam by se v případě povodní mohla rozlít voda. Při silných deštích by mohla v blízkosti Říčan vzniknout i dočasná jezera díky suchým poldrům, které chtějí samosprávy vybudovat pod Pražským okruhem. Na investiční akce na rozhraní dvou krajů lze získat dotaci.

Zdroj: iDNES.cz 

Ilustrační foto 

 

Scroll to Top