Troubky odmítají odstranit protipovodňový val, obec se bude zřejmě soudit

blank

Troubky na Přerovsku jsou symbolem ničivých povodní v roce 1997. Velká voda tam tehdy zbořila polovinu domů a připravila o život devět obyvatel. Teď obci hrozí, že bude muset zbořit protipovodňový val, který vznikl bez stavebního povolení a částečně se nachází na pozemcích města Přerov. Informovalo o tom olomoucké vysílání Českého rozhlasu.

Proč mají Troubky protipovodňový val odstranit? Podle vodohospodářů stavba ohrožuje letiště v Přerově a obyvatele sousedního Henčlova. „Když si promítnete, že budou v Přerově na Bečvě nové zábrany proti povodni, tak ta voda nemá kam utéct. Narazí na val, který nám Bečvu vrátí zpátky k Henčlovu,“ řekl předseda osadního výboru Petr Laga. O nutnosti odstranit val hovořil i mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.„Ta stavba zhoršuje odtokové poměry v lokalitě. Realizaci protipovodňových opatření je třeba vnímat komplexně, ne jen pouze v rámci jedné lokality. Z toho důvodu požadujeme odstranění této černé stavby,“ vysvětlil mluvčí.

Proti je starosta Troubek Radek Brázda. V případě nařízení přerovského magistrátu ke zničení stavby je připravený se soudit. „Jsme to v té lhůtě připraveni odstranit, ale jsme připraveni bránit se i jinou cestou. Skončí to u krajského soudu,“ řekl. Přerovský primátor Vladimír Puchalský přiznává, že je chyba na straně státu. Podle něj už měl nechat stát dávno vybudovat suchý poldr u Skaličky a Troubky nemusely val stavět. „To je největší dluh státu. Jak se ukazuje z pohledu toho vývoje od roku 1997, tak by bylo ideální, aby už stál a vodu zadržoval, aby tam byla nějaká retence,“ dodal Puchalský.

Výkupy potřebných pozemků, které zabírají celkem 392 hektarů, zahájilo Povodí Moravy letos na jaře. Stát za ně zaplatí zhruba miliardu a čtvrt. Termín zahájení stavby poldru ještě není znám.

Scroll to Top