Pelhřimov zváží změnu provozovatele vodovodů

blank

Pelhřimov musel zaplatit půlmilionovou pokutu za to, že v letech 2013 a 2014 špatně stanovil cenu vodného. Pro obyvatele to byl tehdy šok. Radnice ve zmiňovaném období navýšila občanům cenu za vodu o 19 procent. Tehdejší vedení města krok ospravedlňovalo tím, že byla cena vody v minulých letech nízká. V Pelhřimově se navíc chystaly významné investice do vodárenské infrastruktury. Tématu se věnovala Mladá fronta Dnes.

Finanční úřad tvrdí, že kalkulace u vodného nebyla v letech 2013 a 2014 v Pelhřimově správná. Městu za to úřad vyměřil pokutu ve výši půl milionu korun. Ve zprávě auditora stojí, že podle zjištění kontroly hodnota jednotkového zisku u kalkulace vodného vykázala meziroční nárůst 48,21 procenta, povoleno je ale maximálně pětiprocentní meziroční navýšení zisku. Se zprávou auditora se však pelhřimovská radnice neztotožnila a proti sankci se odvolala. Vyšší instance finančního úřadu však pokutu potvrdila a na začátku ledna letošního roku ji Pelhřimov zaplatil. Město podalo odvolání k soudu, ale rozsudek ještě nezná, protože řízení ještě není u konce.

Vodovodní síť ve městě provozuje společnost VODAK Humpolec, po které chce Pelhřimov půl milionu korun za zaplacenou pokutu. V případě potvrzení soudu, že byla pokuta udělena po právu, se půl milionu korun do městské pokladny nevrátí. Radnice se s tím však nehodlá smířit, a proto se také obrátila na humpoleckou vodárenskou společnost a požaduje po ní finanční prostředky, které muselo město na pokutu vynaložit. Skutečnost, že radnice předepsala pokutu VODAKu, potvrdil pelhřimovský místostarosta Ladislav Med. Ředitelka společnosti Květuše Kučírková však sdělila, že VODAK s pokutou nesouhlasí. Podle ní cenu vody odsouhlasují městské orgány. „My sice vytvoříme kalkulaci, ale samotná cena je opravdu jen v rukách Pelhřimova, který vybírá vodné a stočné. K jejímu určení jsou potřeba určité podklady, a ty zřejmě nebyly úplně v souladu s tím, co se předložilo kontrolnímu úřadu,“ řekla Kučírková.

Spor mezi radnicí a vodohospodářskou společností může eskalovat k tomu, že se v Pelhřimově změní provozovatel vodovodní sítě. „I v souvislosti s tímto případem chceme vyhodnotit provozování vodovodů. Jednou možností je, že odejdeme přímo od VODAKu a budeme se o vodovod starat vlastními silami. Nebo můžeme učinit organizační opatření, aby k něčemu podobnému už nemohlo v budoucnu dojít,“ přiblížil místostarosta. Město bude otázku změny provozovatele řešit během podzimu.

Pokuta rozhořčila řadu opozičních zastupitelů, kterým vadí zejména fakt, že byla sankce zaplacená začátkem ledna, ale dozvěděli se o ní až v červnu. „Je to další ukázka, jak současné vedení město spravuje. Nejen že o pokutě zastupitelstvo vůbec neinformovalo, ale ještě se místostarosta Med snažil svalovat vinu na předchozí vedení. Jenže zapomněl, že v bývalém vedení seděl i on,“ neskrýval hněv Pavel Hájek z opoziční Změny pro Pelhřimov.

Foto: turistika.cz 

Scroll to Top