Povodně navždy změnily obraz Vlkoše

blank

Katastrofální záplavy ve Vlkoši na Přerovsku převrátily mnoha místním lidem život naruby. Starší občané, kteří přišli během velké vody o domovy, už ve většině případů stavět nové nezačali. V souvislosti s protipovodňovým opatřením obec opravila za devět milionů korun z ministerstva zemědělství Mlýnský záhon, revitalizovala rybník na Kanovsku a ještě dříve k němu vybudovala nový přívod vody.

Ve Vlkoši žije kolem sedmi set obyvatel. „Dnes obec přehodnocuje původní protipovodňové opatření. Hlavním důvodem jsou vlastnické vztahy. Momentálně se soustředíme na zabezpečení Moštěnky. V roce 2012 se obec zapojila do projektu mikroregionu Moštěnka nazvaného Protipovodňová opatření blízkých přírodě,“ připomněl starosta obce Miroslav Kroupa. 

Vlivem velké vody zmizelo z Vlkoše téměř padesát domů. „Obecní zastupitelstvo však v roce 1998 udělalo správné rozhodnutí, když po dokončení plynofikace začalo pracovat na projektu výstavby nové kanalizace. Čtyři roky po povodni byla položena kanalizace včetně zprovoznění dvou nových čistíren odpadních vod. Pro místní to byla těžká situace, protože se od povodní museli dlouhou dobu pohybovat v rozkopaných ulicích,“ uzavřel starosta. 

Foto: Obec Vlkoš 

Scroll to Top