Nymbursko má zásoby vody minimálně na dvacet let

blank

Do vrtů s pitnou vodou kolem Poděbrad se vymývá voda z Labe a její zásoby by neměly dojít. Sucho tak Nymbursku nehrozí. Podle předsedy představenstva Vodovodů a kanalizací Nymburk Miloše Petery jsou zásoby vody pro Nymbursko zajištěny nejméně na dvacet let.

Středočeský okres Nymburk sousedí na jihu s okresem Kolín, na jihozápadě s okresem Praha-východ a na severozápadě s okresem Mladá Boleslav. Nymbursko se nachází v lokalitě na zvodnělých pískách, které jsou přirozenou filtrací území, a ze sta procent čerpá podzemní vodu. Hydrologický průzkum vrtů v okolí Poděbrad ukázal, že se do nich vymývá voda z Labe, která se přirozeně filtruje přes písky.

Před šesti lety byla dokončena modernizace poděbradské úpravny vody, která do domácností na Nymbursku denně vyšle až jedenáct tisíc kubíků pitné vody. Vodu z ní pijí i lidé na okraji okresu Jičín. Druhá úpravna vody se nachází v Pístech, která zásobuje vodou domácnosti kolem Poříčan, Sadské nebo Kounic. Čistírna dokáže v případě velké havárie dočasně zásobovat i Nymburk. Západní část okresu zásobuje úpravna v Milovicích. Nymbursko disponuje hustou sítí vodovodních systémů.

Zdroj: Nymburský deník 

Scroll to Top