Nedostatek vody sužuje i Opavsko, Hlučínsko zatím problémy nehlásí

blank

Teplé počasí a minimum srážek způsobuje komplikace na Opavsku. Obce v sousedním mikroregionu, Hlučínsku, by letním počasím neměly být ohroženy. Například v Bolaticích mají aktuálně plný vodojem. Opačný problém zažívají v Březové nebo Lískovci.

„Musím říct, že se místní lidé chovají maximálně zodpovědně. Pokud si své bazény napouštějí, tak to dělají postupně, aby nebyla vodovodní síť přetěžována,“ pochválil přístup občanů Bolatic starosta Herber Pavera. Obdobná situace je i v dalších obcích na Hlučínsku.

Na Opavsku hlásí problémy Březová a Lískovec, kde během sucha slábnou zásoby podzemní vody. Starosta Březové Pavel Schneider už vydal pro občany upozornění prostřednictvím obecních internetových stránek. V textu klade důraz na to, aby lidé omezili spotřebu vody z obecní sítě při napouštění domácích bazénů. Jako alternativu mohou lidé z okolí Březové, Lískovce nebo Vítkova využít služeb Severomoravských vodovodů a kanalizací Ostrava.

O služby SmVaKu je v Moravskoslezském kraji velký zájem. Opavskému deníku to potvrdil ředitel společnosti Milan Koníř: „Když si lidé objednají závoz bazénu cisternou, vyhnou se spolehlivě všem nepříjemnostem, které by mohly nastat. Budou mít jistotu, že nebudou nijak omezovat své sousedy a nevzniknou sousedské spory. Nejaktivnější byli v loňském roce lidé na Opavsku.“ 

Zdroj: Opavský deník

Scroll to Top