Na Antarktidě se odtrhává obří ledovec s plochou jako Vysočina

blank

Evropská kosmická agentura pozoruje prostřednictvím družice CryoSat2 mimořádný proces na Antarktidě. Odtrhává se tam ledovec, jehož celková plocha je srovnatelná s naším krajem Vysočina.

Ledovec se utrhne na východě Antarktidy a měl by plout Weddellovým mořem. Sledování pohybu masy ledu umožňuje nejmodernější technologie. Evropská družice CryoSat2 byla vypuštěna na oběžnou dráhu Země před sedmi lety a na své palubě má nainstalovaný systém Siral, který tvoří radarové altimetry. Ty jsou schopny z vesmíru měřit plovoucí led v oceánech s mimořádnou přesností.

Podle unikátního systému Siral by měl mít ledovec průměrnou tloušťku 190 metrů a jeho největší ponor bude až 210 metrů. Masa ledu, která bude viditelná nad hladinou, bude vysoká zhruba 30 metrů. Ledovec může být nebezpečný pro námořní dopravu. Dnes je však pohyb podobných těles na mořské hladině pečlivě monitorován a údaje o jejich poloze jsou předávány lodím.

Podle vědců, které citovala BBC, část ledovce zastaví dno oceánu u Antarktidy, protože jde o mělkou oblast a ledovec po odtržení narazí na dno, kde vyvrtá hluboké koryto. Poté by měl plout dál. Evropská kosmická agentura má i další družice, které vyhodnotí informace z Antarktidy do třiceti minut. Odtržení ledovce, jež probíhá velmi pomalu, bude zaznamenáno téměř v reálném čase.

 Zdroj: Reflex 

Ilustrační foto 

 

Scroll to Top