Ministerstvo zemědělství do roku 2022 podpoří zemědělce v boji proti suchu miliardou ...

blank

Ministr zemědělství Marian Jurečka jednal v jihomoravské Višňové s místními zemědělci o suchu a o tom, jak proti němu efektivně bojovat. Ministerstvo například letos otevřelo program na podporu budování závlah na polích a v sadech. Jedná se však jen o jedno z mnoha opatření proti suchu v krajině. Média o tom prostřednictvím tiskové zprávy informovalo ministerstvo zemědělství.

„Navštívil jsem zemědělce na jižní Moravě, které v posledních týdnech trápí intenzivní sucho. Hledali jsme možnosti, jak jim v letošním roce pomoci a samozřejmě jsme se bavili i o tom, jak problematiku sucha řešit dlouhodobě. Vidím prostor pro to, aby tam, kde je to možné, začali zemědělci pěstovat plodiny, které mohou být rentabilní při využití závlahových systémů. Tedy věnovat se více pěstování ovoce a zeleniny, případně, výsadbě vinohradů. To vše finančně podporujeme,“ řekl ministr Marian Jurečka.

Závlahy využívají například zemědělci v Polabí, které je extrémně postiženo suchem. V místech, kde jsou funkční závlahy, se zatím ani při současném počasí nezačal výrazněji projevovat nedostatek zdrojů závlahové vody. Problém je ale technický, protože zejména na jižní Moravě jsou závlahy za hranicí své životnosti.

„Právě na obnovu, rekonstrukci a rozvoje závlah otevřelo letos ministerstvo zemědělství nový dotační program. Do roku 2022 zemědělcům poskytneme jednu miliardu korun, takže jim pomůžeme nést část nákladů při budování a opravách závlah a zároveň tím zvýšíme soběstačnost v některých plodinách, zejména v ovoci a zelenině,“ uvedl ministr Marian Jurečka.

Scroll to Top