Pro druhé Dešťovky uvolní stát 200 milionů

blank

Stát znovu uvolní finanční prostředky na zadržování a další využití dešťové vody. O peníze z fondu může zažádat i občan, který bude chtít k zalévání zahrady nebo splachování používat přečištěnou odpadní vodu. Státní fond životního prostředí začne přijímat žádosti o dotace v srpnu. Portálu Blesk.cz ministr životního prostředí Richard Brabec řekl, že kvůli mimořádnému zájmu o peníze z dotačního fondu v prvním kole bude nyní v programu Dešťovka II k dispozici 200 milionů korun.

Ministerstvo životního prostředí vypíše 7. srpna srpnu výzvu na zachytávání a další zpracování srážkové vody a 7. září začne přijímat žádosti. Ministerstvo reaguje na vlnu stížností v prvním kole dotačního programu, kdy měli lidé na přípravu jen pět dní. Teď půjde o celý měsíc. Richard Brabec hovoří o projektu Dešťovka jako o velmi úspěšném.

V první vlně přijalo ministerstvo, respektive Státní fond životního prostředí, kolem 2300 žádostí. Peníze ale zatím fond schválil třem stovkám uchazečů. Podle Brabce žádosti ministerstvo prověřuje.

V dalším kole půjde na program Dešťovka 200 milionů korun, tedy o 100 milionů korun víc než v předešlé vlně. Polovinu peněz chce nechat ministerstvo do suchých oblastí České republiky. Jedním z palčivých problémů během první vlny byl, že žadatelé museli prokázat, že skutečně pocházejí z místa, které je považované za suchou oblast. Mnoho obcí však o tom, že spadají do suchých oblastí, ani nevědělo.

Ministr odmítá diskuze, že by Dešťovka zdražovala vodné. Během července se ale Brabec kvůli této problematice sejde s představiteli SOVAK ČR. Pracovníci Fondu životního prostředí budou také provádět namátkové kontroly, jak lidé peníze z dotačního programu opravdu využili.

Zdroj: Blesk.cz 

Scroll to Top