Za zápach v Dejvicích a na Letné může Ústřední čistírna odpadních vod

blank

V posledních týdnech obtěžuje obyvatele Prahy 6 a Prahy 7 nepříjemný zápach. Na vině je čistírna odpadních vod. Situace se podle Pražských vodovodů a kanalizací zlepší příchodem chladnějšího počasí. Problémy se objevují zejména v okolí Hradčanské a Vítězného náměstí. Informoval o tom Deník.

Indicie, které směřují ke zdroji zápachu, ukazují jednoznačně na Ústřední čistírnu odpadních vod na Císařském ostrově. Potvrdil to mluvčí Prahy 6 David Polák, podle kterého Dejvice nemohou šíření zápachu nijak ovlivnit. Problematikou se zabývá už i Praha 7.

Mluvčí Prahy 7 uvedl, že se městská část obrátila na PVK, které mají provoz ústřední čistírny na starost. Vyšlo najevo, že zápach způsobuje mimořádný stav kalového hospodářství, který už ÚČOV vyhlásila. PVK o situaci pravidelně informují Českou inspekci životního prostředí, což potvrdil mluvčí společnosti Tomáš Mrázek.

V současnosti přivádí kanalizace zvýšené množství odpadních vod. Probíhající biologické procesy se můžou projevovat zvýšenou produkcí pachů. Podle Mrázka není čistírna schopna zpracovat takové množství kalu, které při čistírenském procesu vzniká. Zápach se šíří také v návaznosti na horké počasí v posledních dnech.

Momentálně nelze předvídat, jak dlouho bude zápach obyvatele šestého pražského obvodu trápit. Do budoucna by měla situaci zlepšit i výstavba nové Ústřední čistírny vod, která v současnosti probíhá.

Ilustrační foto

Scroll to Top