Marian Jurečka odhalil v Uherském Hradišti pamětní desku k tragickým povodním

blank

Ministr zemědělství navštívil 29. června Uherské Hradiště. V tamějším přístavišti odhalil pamětní desku u příležitosti dvacátého výročí ničivých povodní v roce 1997. Informoval o tom Slovácký deník.

„Povodně byly katastrofou. Síla i ničivost vody nás tehdy překvapily. Nejhorším důsledkem byla ztráta 49 lidských životů,“ uvedl generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák. Povodně ochromily Uherské Hradiště a Staré Město. Podle současného starosty Uherského Hradiště Stanislava Blahy nebylo město na přírodní katastrofu podobných rozměrů připraveno.

Ministra zemědělství Mariana Jurečku tehdejší povodně silně zasáhly. Jurečka totiž bydlí nedaleko Troubek na Přerovsku, které se staly nejhůře postiženým místem povodní. „Mám tam blízké přátele. Trauma u nich přetrvává. Stačí, aby v televizi při hlášení počasí zaslechli, že má více pršet,“ zmínil ministr.

I přes ztráty na životech a obří materiální škody ze záplav vyplynulo přece jen něco pozitivního. „Vznikla nová protipovodňová opatření. Tragické události znamenaly i vzájemnou pomoc a solidaritu. Poznali jsme schopnosti armády, hasičů a členů záchranných složek. Pomáhat si v těžkých chvílích je důležité. Ještě důležitější je ale nezapomenout,“ sdělil Václav Gargulák.

Zdroj, Foto: Slovácký deník 

Scroll to Top