Díky srážkám se sníží půdní sucho a riziko požárů

blank

Ve čtvrtek 29. června zasáhl Prahu a střední Čechy silný déšť. Lidem vytopil sklepy, v Černošicích u Prahy museli evakuovat školu, byl přerušen provoz na železniční trati. Srážky však přináší také své výhody. Sníží se půdní sucho a riziko vzniku požárů. Na dotazy redakce iDNES.cz odpovídal Josef Hanzlík z Českého hydrometeorologického ústavu. Rozhovor přinášíme v plném znění.

V Praze, částech Středočeského a Plzeňského kraje platí od čtvrtečního rána výstraha před extrémně silným deštěm. Na Moravě oproti tomu svítí slunce. Dokážete vysvětlit, proč dnes pršelo jenom v této uzavřené oblasti?

Situaci způsobila tlaková níže, která se vytvořila nad oblastí Čech. Níže se v této oblasti prohlubuje a její postup k severu je velice pozvolný. Kontrast teplot způsobil, že srážky byly podporovány silnou konvektivní činností, vytvářely se i ojedinělé bouřky. Čili velké rozdíly mezi teplotami a tlaková níže byly příčinou vydatných srážek, které postihly velice úzké území na jihozápadě Čech.

Někde svítí slunce, jinde hrozí záplavy. Je taková situace normální?

Určitě, takové situace se v průběhu léta vyskytují, ačkoliv jich není mnoho. Extrémní jsou úhrny, které postihly oblast na jihozápadu Prahy a jihozápadu Středočeského kraje, kde napršelo přes 100 mm. Takové srážky za takto krátké období jsou určitě extrémní. Ovšem týkalo se to pouze tohoto úzkého území, jinde spadlo v průběhu šesti hodin přibližně od 15 do 60 mm.

Pomohou srážky extrémnímu suchu, které teď v Čechách panuje?

Srážek zejména na jižní Moravě nebude tolik, takže tam situace bude stejná, jiné je to v Čechách. Díky srážkám se sníží půdní sucho a riziko požárů, ale na podzemní vody, čili hydrologické sucho, budou mít pramalý vliv.

 Kdy naposledy v Praze tolik pršelo?

Poslední situace, kdy by nad územím Prahy nebo v rámci Středočeského kraje spadlo mezi 50 až 100 mm, je z roku 2013, kdy tato situace pokračovala následnými povodněmi na menších tocích a postupně i na dolní Vltavě.

Hrozí i nyní povodně?

Hladiny na menších tocích jsou rozkolísané, srážky budou ale v průběhu odpoledne slábnout a voda začne opadávat.

Záplavy ale nevylučujete?

Největší pravděpodobnost jejich výskytu je v oblastech, kde spadlo nejvíce srážek a v oblasti velkých měst, kde jsou koryta menších toků vybetonována a dochází tam k rychlému odtoku vody a tím pádem i k rapidnímu nárůstu průtoku a hladin. Hladiny proto mohou dosáhnout 2. stupně povodňové aktivity, není ale vyloučen ani 3. stupeň povodňové aktivity na nejmenších tocích v blízkosti Prahy a Středočeského kraje. Momentálně ale srážky nad postiženou oblastí začínají slábnout, nepředpokládá se, že by tato situace nastala v rozsáhlejším měřítku.

Hrozí rozvodnění Vltavy?

Ne. Toky o velikosti Vltavy a další velké řeky těmito srážkami určitě postiženy nebudou natolik, aby v nich docházelo k povodňové aktivitě. Počasí na nadcházející dny je takové, že nic takového nehrozí.

Zdroj: www.idnes.cz 

Foto: Facebook Radotín 

Scroll to Top