V Praze byla vyhlášena povodňová pohotovost

blank

Extrémní srážky způsobily vážné nepříjemnosti v hlavním městě. Hydrometeorologové vyhlásili povodňovou pohotovost na celém území Prahy. Výstraha potrvá do pátečního rána. První povodňový stupeň byl zaznamenán na potoce Botič, hráz rybníků přetekla v Radotíně a Řeporyjích. V Radotíně taky způsobila voda sesuv půdy. V některých ulicích nedostačovala kapacita dešťové kanalizace.

„Český hydrometeorologický ústav vyhlásil v Praze povodňovou pohotovost, neboť je předpoklad, že bude v dalších hodinách pršet. Jedná se o preventivní akt. V Praze zatím velká krize není, jedná se o lokální případy,“ sdělil mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Nejvážnější situace v pražské části Radotíně, kde přetekla voda hráz rybníka v oblasti Na Cikánce. „Stéká do něj voda z okolních strání a potoků a naplnila jej. Ve sklepích se objevuje voda. Vyzvali jsme proto obyvatele, aby se připravili na případnou evakuaci,“ přiblížil situaci radotínský místostarosta Miroslav Knotek.

Na Botiči v Nuslích platí první stupeň povodňové aktivity. Hladina potoka tam dosáhla výšky 1,2 metru. Problémy hlásí také Řeporyje.

Podmáčená půda také zastavila provoz autobusů linky 255. Další problémy spojené s vydatnými dešti pražský dopravní podnik zatím nehlásil. „Kanálky pod schodišti mezi uliční úrovní a podchodem ojediněle v některých stanicích, dle místní intenzity deště, krátkodobě nemusely stíhat odvádět vodu do kanalizace. Jinak jsme žádný zásadní problém v souvislosti s dnešními silnými srážkami zatím nezaznamenali,“ uvedla mluvčí dopravního podniku Aneta Řehková.

Zdroj: www.praha.e15.cz

Foto: Facebook Radotín (Praha16) 

 

Scroll to Top