O osudu smluv vodáren ve Zlíně rozhodne soud v září

blank

Zlínské vodárny provozuje Moravská vodárenská, která je součástí koncernu Veolia. Soudy už v případě podniku několikrát rozhodovaly, ale zásadní verdikt zřejmě padne v září. Okresní soud ve Zlíně řekne, jestli jsou platné dvě klíčové smlouvy o pronájmu a provozu a o částečném prodeji společnosti.

Akcionáři zlínských vodáren jsou obce a města. Žalobu na neplatnost smluv podaly Fryšták a Otrokovice už v roce 2005. Zlínský soud však řízení přerušil do doby, než bude rozhodnuto o platnosti valné hromady vodáren z roku 2004, kde se schvalovala smlouva o prodeji části podniku. Olomoucký Vrchní soud už pravomocně rozhodl, že byla smlouva neplatná.

Vedení VaK Zlín vyzvalo Moravskou vodárenskou k vydání podniku. Ta to však zamítla s tvrzením, že považuje dvě smlouvy za platné, což si však nemyslí někteří akcionáři, podle kterých nemá dceřiný podnik francouzské Veolie k provozu oprávnění.

Soud vítá otrokovický starosta Jaroslav Budek, podle kterého je to významný krok k rychlejšímu ukončení několikaleté a komplikované situace. Jestliže rozhodne o neplatnosti smluv, vydání vodáren by už zřejmě nemělo nic bránit. O dalším postupu pak rozhodnou akcionáři.

Předseda představenstva VaK Zlín Svatopluk Březík uvedl, že by měl soud vnést do situace jasno. Březík však upozornil, že se proti verdiktu může jedna či druhá strana odvolat a pravomocné rozhodnutí může padnout později. Samotný Zlín se k žalobám Fryštáku a Otrokovic nezapojil a zachoval zdrženlivé stanovisko. Chce se řídit podle ekonomické a právní analýzy, jež si nechal vypracovat.

Zdroj: MF Dnes

Scroll to Top