Lidé musí čekat na lepší cesty kvůli zásadnímu sporu o vodní infrastrukturu

blank

Dlouho avizovaná rekonstrukce silnic v Telečské a Wolkerově ulici v Jihlavě se odkládá na neurčito. Problém je v dlouholetém sporu o vlastnictví vodovodní a kanalizační infrastruktury ve městě mezi Jihlavou a Svazem vodovodů a kanalizací Jihlavsko.

Rekonstrukce zmiňovaných ulic v jižní části Jihlavy byla naplánována tak, že se při ní současně opraví i sítě, které jsou uloženy v zemi. Jihlava a SVAK se však nemohou domluvit na tom, kdo bude práce financovat. Město i svaz si totiž myslí, že potrubí v lokalitě je jejich.

Majetek měl být už dávno vydán městu, tvrdí Jiří Benáček

Svazek si podle svého předsedy předsednictva a starosty Telče Romana Fabeše nepřeje, aby byla rekonstrukce vodovodů a kanalizací ve dvou jihlavských ulicích provedena městem Jihlavou jako investorem. Informace byla uvedena v dopise, který Fabeš v polovině června zaslal vedení magistrátu v Jihlavě. Svůj postoj odůvodnil negativní zkušeností z předchozích nedodržených dohod, které mezi sebou obě strany uzavřely. Nabízí variantu, že opravy zaplatí svazek.  Nebude zřejmě žádným překvapením, že o investorovi v podobě SVAKu nechce nic slyšet naopak město. „Je to majetek, který měl být už dávno vydán městu. A on mu dříve či později vydán bude. Momentálně je zde ale riziko, že pokud tu infrastrukturu vybuduje někdo jiný než město, tak už se k ní nikdy město nemusí dostat,“ upozornil provozní ředitel městské společnosti Jihlavské a vodovody kanalizace Jiří Benáček.

Spor ovlivňuje i realizaci dalších investičních akcí

Situace je na mrtvém bodě a obě strany se vzájemně osočují z nedůvěryhodnosti. Kromě popisované rekonstrukce je také ohrožena oprava ulic 5. května, Hálkova nebo Hybrálecká. Také tam si stavební úpravy vyžádají nutnost zásahu do vodovodů a kanalizací. „Ohrožená je v tuto chvíli i veškerá revitalizace sídlišť. Všude, kde je nějaká přeložka vody či kanálů, máme avizované veto od svazku. V tuto chvíli to beru tak, že máme generálně řečeno ne,“ přiznal náměstek primátora Vratislav Výborný.

Samo zřejmě město opravy nezačne

Město hledá cestu z patové situace. Podle zastupitele Miroslava Tomance by se Jihlava neměla ohlížet na svazek a začít rekonstruovat ulice sama. K tomuto kroku však město zřejmě nesáhne a rozhoduje se mezi dvěma jinými variantami.

Odpustí si obě strany dlužné částky?

První spočívá v tom, že by si obě strany odpustily dlužné částky, které si nárokují a o které se soudí. Zažalované požadavky města přitom o 300 milionů korun přesahují nároky SVAKu. Podmínkou by však bylo, aby vodohospodářskou infrastrukturu ve městě provozovala do roku 2020 Vodárenská akciová společnost, kterou spoluvlastní svazek. Další otázkou zůstává, zda by Jihlava nepřišla do dne definitivního rozhodnutí soudu o další peníze. Pokud by měla vodohospodářskou infrastrukturu ve svém majetku, vybírala by od provozovatele nájemné, které se pohybuje v řádech desítek milionů korun ročně. Tyto peníze zatím dostává svazek.

Světlo může do případu přinést právní kancelář

Druhou variantou je zadání odborného posudku, který vyčíslí, jestli je pro město výhodné odpuštění vzájemných dlužných částek se SVAKem, nebo je lepší cestou pokračovat v soudních sporech. Existuje i možnost, že si magistrát najme právní kancelář, která by do sporu přivedla nové impulzy.

Zdroj: iDNES

 

Scroll to Top