Pražští radní schválili nákup Pražských vodovodů a kanalizací

blank

V úterý 27. června proběhlo v Praze další jednání o navrácení vodního hospodářství do rukou hlavního města. Radní volají po odchodu koncernu Veolia, který provozuje  vodohospodářskou infrastrukturu v Praze prostřednictvím Pražských vodovodů a kanalizací.

Praha je znovu blíže k ovládnutí vodohospodářství na svém území. Podepsáním memoranda a schválením tisku se celá situace posunula k dalším kroků, které by měly dohodě s Veolií předcházet. Jedním z nadcházejících cílů je ocenění stoprocentního podílu v pražských vodovodech, což bude mít na starost Pražská vodohospodářská společnost. Specializovaná firma by měla odhadnout hodnotu podílu do 40 dnů. Další postup bude kontrolovat PVS společně s PVK a zástupci Prahy. Finální výsledky jednání by měli pražští zastupitelé obdržet na podzim.

Podle primátorky Adriany Krnáčové Praha napravuje nešťastný krok z minulosti, kdy se město zbavilo nejdůležitější komodity. Radní Karel Grabein Procházka ale nepředpokládá, že by Praha získala stoprocentní podíl ještě v tomto roce. Veolia už před časem oznámila, že jednání s Prahou nebude jakkoliv komentovat.

Veolia má smlouvu s Prahou do roku 2028 a městu odvádí nájem dvě miliardy ročně. Za PVK zaplatila původně Praze sedm miliard korun. Praha však není jediné české město, odkud zřejmě Veolia bude muset odejít. Na valné hromadě Severočeské vodárenské společnosti bylo ve čtvrtek 15. června rozhodnuto o odkupu podílu ve výši 50,1 % v Severočeských vodovodech a kanalizacích právě od Veolie. Vedení SVS ale počítá s tím, že s Veolií bude spolupracovat i ve společnosti, kterou založí. SVS v ní však bude mít většinový podíl. Situaci v Praze budeme nadále sledovat.

Zdroj: www.praha.e15.cz

Foto: Pražské vodovody a kanalizace

 

 

Scroll to Top