PE 100RC trubky pro vyšší nároky

blank

V poslední době roste obliba trubek z polyetylénu PE 100 RC, velmi odolného praskání a bodovému zatížení (RC = Resistant to Crack). Vysvětleme si principy vysoké provozní bezpečnosti těchto trubek, zvláště v náročných podmínkách.

Poruchy tlakových trubek jsou způsobeny převážně pokládkou – poškozením nebo ledabylým uložením. Poškození je zárodkem trhliny, která se podle podmínek šíří pomalu, nebo naopak velmi rychle, uložení na (ostrý) kámen působí extrémní koncentraci napětí. Vše může časem vést k selhání.

Vyšší vývojovou řadou osvědčeného PE 100 je PE 100RC s až 50 x zvýšenou odolností oběma jevům. Trhlina se v něm šíří velmi pomalu nebo vůbec, zatížení je pohlceno polymerními řetězci.

Produktová řada AQUALINE z PE100 RC firmy Pipelife Czech zahrnuje všechny typy trubek podle ČSN EN 12 201:

  • jednovrstvé Aqualine RC1,

  • dvouvrstvé Aqualine RC2, kde 10 procentní povrchová vrstva jiné barvy „umí“ signalizovat nedovolené poškození,

  • dodatečným ochranným pláštěm Aqualine RC ROBUST

    Trubky RC1 a RC2 nemají problém při běžné bezvýkopové pokládce, RC ROBUST excelují i v nejtěžších podmínkách – při berstliningu, zatahování do neznámé zeminy, obsypu zeminou bez omezení.

Pipelife (www.pipelife.cz/cz) je osvědčeným dodavatelem. Kvalitu výrobků garantuje a prokazuje platnými doklady akreditované zkušebny, vydanými podle evropských norem, PAS 1075 a inspekčními certifikáty šarže.

Více informací o produktové řadě AQUALINE můžete najít také na internetových stránkách www.pipelife-aqualine.com.

 

Scroll to Top