Velké Albrechtice začnou po dvaceti letech stavět kanalizaci

blank

Velké Albrechtice finišují s přípravami žádosti o dotaci na výstavbu nové kanalizace. Do konce letošního roku chce obec o prostředky požádat. V minulosti nemohla sehnat dostatek finančních prostředků. V horizontu několika dalších let by se místní mohli v případě úspěchu napojovat na novou kanalizační síť.

Obec na Novojičínsku má tisíc obyvatel. „Stojíme v místě, kde je silniční příkop. Měl by sloužit hlavně k odvodnění komunikace, ale jsou sem vypouštěny vody ze septiků několika usedlostí. Je to tak odnepaměti, ale hyzdí to obec a nemáme se v tomto směru čím chlubit,“ popisoval starosta Velkých Albrechtic Josef Magera.

Kanalizace by měla začínat u viaduktu směrem na Butovice, a pak pokračovat směrem do obce. Problémem zůstává neznalost podmínek dotační výzvy a její případný časový harmonogram. „Doufám, že se nikdo neodvolá nebo nepodá takovou zásadní námitku, že bychom se zasekli. Pokud to v září nebudeme schopni podat, pak už řešení neznám,“ neskrýval obavy Josef Magera. 

Náklady na realizaci významného projektu se pohybují v řádech desítek milionů korun a obec chce získat z dotace až 70 procent uznatelných nákladů. Jakmile bude hotovo, Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava technologicky dovybaví nedalekou čistírnu odpadních vod. „Čistírna odpadních vod, která funguje pro Bílovec, je stavebně připravená. V případě, že se v obci bude budovat kanalizace, dovybavíme druhou linku potřebnou technologií, doděláme stavební úpravy, které bude nutné udělat a obyvatelé se budou moci napojit,“ potvrdil mluvčí SmVaK Marek Síbrt. 

 

 

 

 

 

 

Scroll to Top