Rekonstrukce úpravny vody Landštejn vstupuje do druhé fáze

blank

Ještě před začátkem letních prázdnin v landštejnské úpravně vody dokončili montáž první technologické linky. Podle informací vedoucí marketingu a komunikace společnosti ČEVAK Jitky Kramářové se úpravy dělají za plného provozu a nejsou jakkoliv omezeny dodávky vody pro obyvatele měst a obcí, které úpravna zásobuje.

Nová technologická linka má kromě filtrů pro odstranění organických nečistot i filtry, které odstraní železo a mangan z vody a dále také filtry s aktivním uhlím. Linka je vybavena nejmodernějšími technologickými prvky pro výrobu pitné vody a funguje s kapacitou dvaceti litrů za vteřinu. Pokud si to vyžádá situace, je možné výkon linky navýšit až na 35 vteřinových litrů.

Vedoucí provozní oblasti východ vodohospodářské společnosti Čevak Olga Štíchová dodala, že byla zároveň dokončena modernizace elektroinstalace úpravny a dávkovačů chemie. V červenci zahájí Čevak demontáž a modernizaci druhé linky. Konec prací je naplánován na letošní září.

Úpravnu vlastní Dobrovolný svazek obcí Vodovod Landštejn. Místostarosta Dačic Miloš Novák uvedl, že se jedná o velkou investici do budoucna. „Především v době, kdy ze všech stran slyšíme o hrozbách sucha a nedostatku vody. Stejně jako generace před námi, kteří úpravnu před více než padesáti lety stavěli, se snažíme být prozíraví. U tak důležité suroviny, jakou je kvalitní voda, to platí dvojnásob,“ uvedl Novák.

ÚV Landštejn byla postavená v 60. letech 20. století pro zásobování obyvatel okolních obcí pitnou vodou. Zdrojem surové vody pro úpravnu je vodárenská nádrž Landštejn, odkud voda odtéká do vodojemu o objemu 2 000 metrů krychlových.

Zdroj: Jindřichohradecký deník

Scroll to Top