Průmysl v Česku spotřebuje nejvíce povrchové vody, firmy se jí snaží neplýtvat

blank

Každý den je největší spotřeba vody v průmyslu a zemědělství. Jen ve výrobních podnicích jde o stovky tisíc kubíků. Firmy a vodárny se dnes snaží neplýtvat vodou nákupem efektivnějších technologií.

Firma Tylex z Letovic vyrábí záclony, ubrusy nebo prostěradla. Ročně obarví až 160 tisíc kilogramů látky. Bez vody by se neobešla. „Vodu používáme na praní, barvení, ale i k výrobě páry pro technologii. Ročně spotřebujeme přibližně 130 tisíc kubíků vody. Barvíme na zakázku různé odstíny od bílé po černou – jsou to stovky a stovky odstínů,“ sdělil Radiožurnálu vedoucí výroby Vladímir Tenora.

Firma nechtěla plýtvat vodou a nakoupila nové technologie. V porovnání se staršími stroji spotřebují pouze třetinu vody. K výrobě Tylex používá vodu z řeky. „Vodu si upravujeme, upravujeme její tvrdost, čistíme ji přes pískové filtry, použijeme ji na technologii, a potom ji ve vlastní čistírně znovu vyčistíme a vrátíme zpátky do řeky,“ dodal Tenora.

Sedmdesát procent povrchové vody se spotřebovává v průmyslu. „Největším odběratelem vody, ať už povrchové nebo podzemní, je energetika. Na druhém místě je zásobování obyvatel pitnou vodou, na třetím místě je zpracovatelský průmysl a teprve za tím je zemědělství,“ uvedl ředitel Výzkumného ústavu vodohospodářského Mark Rieder.

Spotřeba povrchové vody v průmyslu klesá. Firmy se s ní snaží šetřit a podobně se chovají i domácnosti. Faktury se jim ale zvyšují. Proč? Odpověď poskytl odborník na životní prostředí Jan Macháč ze společnosti Ireas. Podle Macháče se do ceníků promítají investice, které vodárenské firmy dávají do rekonstrukcí.

„Máme tady infrastrukturu, vodovody, kanalizace, které se musí udržovat a obnovovat. To znamená – nezáleží tolik na objemu té vody dodané, ale na tom, že vůbec musí být. Takže tam není přímá úměrnost, že pokud budete spotřebovávat míň, tak budete platit méně,“ doplnil Macháč.

Zdroj: irozhlas.cz (Týden vody)

 

Scroll to Top