Západní Čechy přicházejí vlivem extrémního sucha o vodu

blank

Obyvatele Kejšovic a Polínek na severním Plzeňsku jsou odkázáni na dováženou pitnou vodu. Kvůli počasí vyschnul vodovod a plzeňská vodárna musela nasadit cisterny. Obdobně je na tom Dlouhý Újezd na Tachovsku, který má vlastní zdroj vody. Ten je ale slabý i za normální situace a v regionu už dva měsíce nepršelo. Sucho sužuje celý západ Čech. Informoval o tom Plzeňský deník.

K nejohroženějším oblastem v západních Čechách patří Chebsko. Důvod je prostý. Nemá tolik lesnatých porostů a nespadne tam tolik dešťových srážek jako například v okolí Mariánských Lázní. Spotřebu vody zatím nemusely omezit obce na Klatovsku, sucho tam však enormně trápí zemědělce. Podle ředitelky Okresní agrární komory v Klatovech Jiřiny Jandové jsou pole vyschlá a předpověď déšť neslibuje. Zemědělci se musí připravit na nižší výnosy u ozimových obilovin a u brambor.

Relativně dobře jsou na tom obce na Domažlicku. Třináct z nich je napojeno na přivaděč z Nýrské přehrady. Podle klimatologa Rudolfa Kovaříka je z celorepublikového hlediska nejlepší situace na západu Krušných hor. Ve střehu zůstává Povodí Ohře. To sice v současnosti žádné opatření nepřijalo, ale plánuje ho. Nádrže pro zásobování obyvatel má Povodí Ohře plné do 90 %.

Obce také upozorňují, aby lidé nepoužívali vodu ze sítě na napouštění bazénů. „Důraz na toto doporučení je teď ještě větší. Především pak v oblastech zásobených z podzemních zdrojů, jejichž vydatnost s počasím úzce souvisí,“ dodala mluvčí plzeňské vodárny Kateřina Chmelíčková.

Foto: Česká televize

Scroll to Top